Türk dünyasının en önemli bayramlarından, baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, Azerbaycan’da düzenlenen renkli etkinliklerle her yıl kutlanmaktadır.
Azerbaycan’da Nevruz Bayramı dolayısıyla her yıl 20 -24 Mart resmi tatil ilan edilir ve ülkede hafta boyu çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlamalar yapılmaktadır.
Azerbaycanlılar, nevruzu çeşitli geleneksel adetlerle kutluyor.
Nevruz kutlamalarına bir ay öncesinde başlayan Azerbaycanlılar, su, ateş, rüzgar ve toprak çarşambası dedikleri günlerde farklı şekilde kutlamalar yapıyor.
Su çarşambasında evin etrafına çeşme suyu serpilirken, ateş çarşambasında mahallelerde ateşler, evlerde ise evin her ferdi için birer mum yakılıyor.
Rüzgar çarşambasında da benzer faaliyetler yapılarak kutlama sürdürülürken en önemli kutlama toprak çarşambasında yapılıyor.
Toprak çarşambasında mahallelerde büyük ateşler yakılırken, evlerde de yöresel tatlı ve yemeklerden oluşan sofralar kuruluyor.
Ateşten atlamak ve atlarken, “ağırlığım uğurluğum odda kalsın” demek, yüzük falına bakmak, yumurta boyamak, horoz dövüştürmek nevruz gelenekleri arasında bulunuyor.
Azerbaycan’ın farklı bölgelerinden Bakü’ye gelen yöresel kıyafetli sanatçıların müzik ve dans gösterileri yaptığı meydanda Nevruz Bayramı’nın simge karakterleri Köse ve Keçel’in yumurta tokuşturması ve atışmaları ilgiyle izlenmektedir.
Temsili Dede Korkut ile Bahar Kız’ın, tarihi kıyafetler giyen askerlerin eşliğinde halkı selamlaması, cambazların gösterileri kutlamalara renk katmaktadır.
Meydana kurulacak olan, el sanatları, geleneksel ev eşyaları ile yemek stantlarını gezen Bakü’lüler ve turistler, çeşitli müzik gruplarının performanslarına her zaman büyük ilgi gösteriyor.